VİDA OVALAMA MAKİNESİNİ YERLİLEŞTİRDİ Daha verimlisini daha ucuza mal etti
Adana Metal Sanayi Sitesi’nde üretim yapan Aslanlar Makina, bugüne kadar ithal edilen vida ovalama makinasının yerlisini üretti. Türkiye’nin ithal ettiği makineyi üretmeyi başaran Aslanlar Makina, ürün üzerinde yaptığı Ar-Ge ve özel yazılımla ithal makineden üç kat fazla verim aldı.
FİLİZ YILDIRICI/İş’te Life Adana
Adana’da faaliyet gösteren Aslanlar Makina, ağırlıklı olarak Türkiye’nin Uzakdoğu ve İtalya’dan ithal ettiği vida ovalama makinasını üretti. Metal Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Aslanlar Makina sahibi Cabbar Avcı, vidaların ucunu açan makinenin arızalanması üzerine aynı makineyi üretmeyi düşündü. Avcı, AR-GE çalışmalarının ardından aynı makineyi daha ucuza mal edebileceğini ve yurt dışında satılanlardan daha hızlı çalıştırabileceğini belirledi.
Bunun üzerine Avcı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) destek alarak yerli ve milli vida ovalama makinesi üretimine başladı. Makineyi üretim aşamasında Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren başka bir firma makineye talip olarak 11 adet sipariş verdi.
Çin, Tayvan ve İtalya’dan satın alınan makinenin artık Türkiye’de üretiliyor olmasından mutluluk duyduğunu belirten Avcı, “Yurt dışında üretilen makineler dakikada 200-250 vidanın uçunu açarken yaptığımız yerli makine dakikada 600-700 vida ucu açıyor. Yerlileştirdiğimiz makineyi servo motor ve özel yazılımla CNC haline getirdik. İleride perçin ve diğer makinelerle organize çalışabilecek esneklik sağladık” diye konuştu.
“MAKİNEMİZ 2 BUÇUK KATI KADAR DAHA HIZLI ÜRETİM YAPIYOR”
Aslanlar Makina Sahibi Cabbar Avcı, yurtdışından alınan vida ovalama makinesini daha uygun rakamlara mal ettiklerini belirterek, “Fiyat farkı yanı sıra bizim makinemiz 2 buçuk katı kadar daha hızlı üretim yapıyor. Bunların dışında yeni makineye bazı özellikler ekledik. Soğutma sıvısıyla kesme sıvısının birbirine karışmasını engelledik. Daha birçok iyileştirmeler yaptık. Bu da kullanıcı firmaya artı ve tasarruflar sağlayacak. Bu makine dünya standartlarındaki diğer rakipleri ile yarışır durumda. Ayrıca bazı markalaşmış makinelerden daha fazla üretim kapasitesine sahip. Yurt içinden aldığımız siparişler yanı sıra yurt dışından gelen taleplere cevap verebilmek için üretim kapasitemizde genişletme yapmaktayız”dedi.
Bugün, 16 kişinin istihdam edildiği Aslanlar Makina, genellikle yurt dışından ithal olarak gelen parçaları üretiyor. Şu an üretimin büyük bölümünü de ağırlıklı olarak ithal edilen düz tel çekme makineleri oluşturuyor. Firma bu makinaları yerlileştirerek Türkiye’nin önde gelen vida ve cıvata üretimi yapan firmaların ihtiyacını karşılıyor.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç