Dolar : Alış : 34.2095 / Satış : 34.2711
Euro : Alış : 37.0474 / Satış : 37.1142
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1616 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

“Vay be burası Adana mı?”

03 Ağustos 2020 - 728 kez okunmuş
Ana Sayfa » Gündem»Adana Gündemi»“Vay be burası Adana mı?”
“Vay be burası Adana mı?”

Fotoğraflarına bakan herkese yukarıdaki başlığı dedirten ‘iş insanı fotoğraf sanatçısı’ Ayhan Şenbayrak, tenis hobisinden zorunlu geçiş yaptığı fotoğrafta uluslararası başarılar elde etti. Sevdalısı olduğu Adana fotoğrafları büyük beğeni kazanan Şenbayrak, İşte Life Adana’nın sorularını yanıtladı.

Ayhan Şenbayrak… Otomotiv, operasyonel kiralama, akaryakıt ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteren Şenbayrak Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Vekili… İş dünyası  Şenbayrak’ı sivil toplum kuruluşlarındaki başarılı yöneticiliğiyle tanıyor.  Çukurova Genç İş Adamları Derneği başkanlığı yaptı. Ancak, Şenbayrak’ın tanınmışlığına ün katan gelişme tenis hobisinden fotoğraf sanatına zorunlu geçişiyle yaşandı. İş hayatının yanı sıra fotoğrafla ilgili eğitim alan Şenbayrak’ın çektiği fotoğraflar büyük beğeni kazandı. Fotoğrafları dünyaca ünlü yayınlarda yer buldu. Sergiler açtı. Uluslararası fotoğraf kuruluşlarından ödül aldı, yarışmaların jüri üyeliklerini yaptı. Son yıllarda çektiği Adana fotoğrafları herkesin beğenisini kazandı. Şenbayrak’la fotoğraf ağırlıklı sohbet ettik.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?     

1965 Adana doğumluyum. Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İşletme Mezunuyum. Otomotiv, akaryakıt, operasyonel kiralama ve sigorta sektörlerinde hizmet veren Şenbayrak Grup’un Yönetim Kurulu Başkan Vekiliyim. Çukurova Genç İş Adamları Derneği’nin kurucu üyesiyim ve 8’inci dönem başkanlığını yaptım. 2006 -2010 yılları arası Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkan vekilliği yaptım. Evliyim iki erkek bir kız çocuk babasıyım.

Çukurova Genç İş Adamları Derneği Başkanlığı yaptınız. İş dünyası STK’ları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?                                                                                                         

STK’lar konusunda Adana çok şanslı. Adana’da kurulan STK’ların bazıları kendi alanlarında kurulan ilk STK’lar arasında. STK başkanlarımız ulusal düzeydeki federasyon ve konfederasyonlarda da en üst düzeyde görev alıyor. Bunun yanında Adana ile ilgili konularda birlikte hareket edip kamuoyu oluşturmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Fotoğraf ile ilginiz ne zaman başladı?                                                                                          

 İş dünyası hayli yorucu ve stresli. Ben her iş insanının en az bir olmak üzere hobilerinin olması gerektiğine inanırım. Farklı alanlarda hobilere sahip olan iş insanları konulara daha farklı pencerelerden bakabilme imkanı olur. Hobiler ruhsal rahatlama, inovatif düşünce, network sağlar. Benim hobim tenisti.  Maalesef bir talihsizlik sonucu ayağımdan sakatlandım ve tenisi bırakmak zorunda kaldım. Bana en yakın gelen fotoğraf oldu. 2013 yılında Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD)’da temel eğitimlerime başladım. Daha sonra 2. Kur olan‘İleri Fotoğraf Teknikleri Eğitimi’ni bitirdim.

 Bu alanda hangi mesafeyi kat ettiniz, aldığınız ödüller neler?                                                               

Geçen yıllar içerisinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda 500’ün üzerinde sergileme ve ödül aldım. Dünya Fotoğraf Federasyonu  (FIAP) tarafından önce AFIAP daha sonra EFİAP uluslararası fotoğrafçılık unvanlarını aldım. Birçok ulusal ve uluslararası yarışmada jüri olarak görev aldım. Şu anda ikinci üniversite olarak Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünde okuyorum.

Özellikle son serginiz olmak üzere bu yöndeki etkinliklerinizden  bahseder misiniz?

Bugüne kadar birçok karma ve kişisel sergi açtım. Son ikisinden bahsedeyim. Kendimi bir Adana sevdalısı olarak görüyorum. Bu nedenle ‘Bir Sevenin Gözünden Adana’ ismi ile Adana fotoğraflarımdan oluşan bir sergi açtım. Çok ilgi gören bir sergi oldu. Hala fotoğraflarım gazeteler, dergiler ve internet siteleri tarafından Adana tanıtımında kullanılıyor. Beni en çok etkileyen Atlas Dergisi’nin Nisan’da Adana Portakal Çiçeği Festivali kapsamında derginin Türkiye kapak fotoğrafı olarak benim fotoğrafımın kullanılması oldu. Böyle durumlarda gazetelerde veya bir dergi kapağında kendi fotoğraflarımı görmek beni çok mutlu ediyor. En mutlu olduğum konulardan biri proje yönetmenliğini yaptığım ‘AFAD 4 Mevsim Adana Projesi’ oldu. Çeşitli meslek ve yaş gruplarından AFAD üyesi 44 fotoğrafçı arkadaşımızla 15 ay boyunca Adana’nın her köşesini dolaşarak bugünün Adana’sının 4 mevsimini geleceğe yansıtabilmeyi hedefledik ve başarıyla gerçekleştirdik.

Adana’nın en güzel fotoğraf veren mekânları sizce nereler?                                                  

Adana adeta bir fotoğraf platosudur. Hangi konuda fotoğraf çekmek isterseniz Adana’da kendinize uygun bir yer kesinlikle bulursunuz. Tuzla Kapı Köyü’nde her yıl şehrimizde konuk ettiğimiz 90 bin flamingonun fotoğrafını çekebilirsiniz. Şelale çekmek isterseniz Aladağ’da Küp ve Simit şelaleleri, Saimbeyli’de Obruk Şelalesi’ni çekebilirsiniz. Pamuk, buğday, mısır gibi tarım ürünlerini çekmek isterseniz Karataş, Ceyhan, İmamoğlu, kar ve kış fotoğrafları çekmek isteyenler için Saimbeyli, Tufanbeyli, Aladağ, Pozantı’ya gidebilirsiniz. Kale fotoğrafları çekmek isterseniz Adana’nın neredeyse her ilçesinde bulabilirsiniz. Deniz ve dalyan fotoğrafları çekmek isterseniz Karataş ve Yumurtalık’ta çok güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Adana’nın turizmden yeterince pay aldığını düşünüyor musunuz?                                                     

Son dönemde yapılan festivaller ile birlikte turizmden aldığımız pay artmaya başladı. Ama hala arzu edilen düzeyde değil. Sahil ilçelerimizde hala 5 yıldızlı otellerimizin olmaması büyük bir eksiklik. Adana’da çok kar yağan bölgelerimiz olmasına rağmen biz hala kış turizmi için başka şehirlere gidiyoruz. Tabi bu noktada geçmiş dönem iktidarlarının Adana’yı turizm bölgesi ilan etmemiş olmasının da büyük payı var. Yoksa Mersin’den Samandağ’a kadar çok güzel bir sahil şeridimiz var ama hak ettiği gibi değerlendirilemiyor.

İş insanlarına hobi tavsiyeleriniz neler olabilir?                                                                                                                       

İş hayatında çok yoğun çalışıyoruz. Bu yoğunluğun stresini atabilmek için bir takım hobilerle uğraşmak kesinlikle gerekli. Tabi ki herkese iyi gelen, hoşuna gidecek hobiler farklı olabilir. Bu benim için ayağımı sakatlayana kadar tenis ve fırsat buldukça seyahat etmekti. Sakatlığımın ardından tenisin yerini fotoğrafçılık aldı. Fotoğrafçılığı seyahat ile birleştirerek iş dışındaki zamanımı böyle geçirmeye başladım. Bunun yanında plak koleksiyonu yapıyorum. Akşam işim bitince sevdiğim bir plak koyup dinlemek bana çok iyi geliyor. Deneyimlerimi üniversite öğrencileri ile paylaşmak, yeni insanlarla tanışmak da ayrıca benim için çok keyifli. Sevgi ve bilgi paylaştıkça artıyor. Benim insanlara önerim kendilerini rahatlatacak, yapmaktan keyif aldıkları, mutlu hissettikleri hobiler bulup bunlara zaman ayırmalarıdır.

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
FY Ajans