Dolar : Alış : 34.4642 / Satış : 34.5263
Euro : Alış : 35.9849 / Satış : 36.0497
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1616 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

Sebze ve Meyvelerdeki Fiyat Artışı : Doğal afet mi? Stokcular mı?

31 Ocak 2019 - 924 kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi Gündemi»Sebze ve Meyvelerdeki Fiyat Artışı : Doğal afet mi? Stokcular mı?
Sebze ve Meyvelerdeki Fiyat Artışı : Doğal afet mi? Stokcular mı?

Sebze ve Meyve fiyatlarının Türkiye gündemine oturduğu bugünlerde İş’te Life Adana olarak Adana’da sebze meyve satıcılarının nabzını tuttuk. Esnaf genel olarak fiyatlardaki artışı Antalya, Mersin ve Hatay’da yaşanan sel felaketlerine bağlarken fiyat artışını farklı nedenlere bağlayan da var.

“Doğal afetlerin yanı sıra fırsatçılık da söz konusu”

İlk olarak orta ölçekli bir manav olan İsmet Süzer (44) fiyat artışını nedenlerini sorduk.15 yıldan bu yana manav işi ile uğraşan Süzer, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın sert geçen kış koşullarının yanı sıra üretici ile esnaf arasında aracı olan komisyoncuların da fiyatlara ekleme yapmasına bağlıyor. Antalya, Mersin ve Hatay’da yaşanan sel ve fırtınanın fiyat artışına yol açtığını fakat bunların da ötesinde krizi fırsata çevirme çabasında olan bir takım komisyoncuların da fiyat artışı olduğunu ifade ediyor. Üreticilerin, esnafın ve vatandaşın bu konuda her zaman uyanık ve temkinli olmasını da sözlerine ekleyen Süzer kış boyunca fiyatlarda bir azalma beklemediğini belirtti.

“Pazarlar ve marketler arasında fiyat farkı var”

Kenan Evren Semt Pazarı’nda domates satan Mahsum Altun (48) de fiyat artışının olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını düşünenlerden. Yine de marketlere nazaran vatandaşlara çok daha ucuza sebze sattıklarını ifade etti.Pazarda beş liraya sattığı domateslerin birçok markette 8 liradan satıldığını belirten Altun “fiyat düşüşü bekliyor musunuz” sorumuza “kış boyunca bir düşüş olacağını düşünmüyorum” dedi.
 

“Kış bitmeden fiyatlar düşecek”
Pazar esnafının geneli ağırlıklı olarak fiyat artışını sel ve fırtına ile gerekçelendirip kış boyunca fiyatlarda azalma beklemezken, farklı düşünen pazar esnafları da var. Bunlardan birisi de Ahmet Bakır (52). Otuz senedir pazarlarda sebze ve meyve ticareti yapan Bakır, Antalya’da yaşanan sel ve hortumun 40 Bin dönümlük seralardan yalnızca Bin dönümünü etkilediğini söylüyor. Bin dönümlük zararının fiyatları bu kadar yukarı çekemeyeceğini belirten Bakır, fiyat artışındaki en büyük etkenin stok imkanı olan büyük komisyoncu firmalar olduğunu belirtiyor. Seraları zarar gören çiftçilerin tüm hasarlarının devlet tarafından karşılandığını hatırlatan Bakır, fiyatların düşeceği noktasında iyimser. Kış çıkmadan fiyatların düşeceğini belirten Bakır, kendi tezgahındaki  sebze ve meyvelerin fiyatlarının bir hafta içerisinde ortalama bir lira azaldığını söyledi.

Sebze ve meyve satıcısı küçük esnafın fiyat artışlarına yaklaşımları değişiklik gösterse de, fiyat artışlarında öne çıkan etmenlerin olumsuz hava koşulları ve stok imkanı olan büyük komisyoncular olduğu görülüyor. Fiyatların düşüp düşmeyeceği, hükumetin aldığı tedbirlerin vatandaşın cebini rahatlatıp rahatlatmayacağını ise zaman gösterecek.

İş’te Life Adana/ Hanifi Aktaş

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans