ADANA’DA SANAYİCİLER DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE İNOVASYON İÇİN BULUŞTU
Adana Sanayi Odası Sanayi Kampüsü ev sahipliğinde HYF Fuarcılık A.Ş. ve Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği iş birliğinde Dijital OSB Buluşmaları 2024 Adana etkinliği gerçekleştirildi.
Etkinliğe Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Fırat Karalı, HYF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yüksel, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) 4. ve 5. Dönem Başkanı Sedat Sami Ömeroğlu, Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Veli Oğuz ve çok sayıda ilgili katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, günümüzün dinamik iş dünyasında önemli değişikliklerin yaşandığını ve bu değişime ayak uydurmanın şart olduğunu vurguladı. Geçmişte ürün fiyatlarını belirlerken maliyet odaklı yaklaşımların yeterli olduğunu belirten Kıvanç, artık fiyatı tüketicinin belirlediği bir dünyada yaşadığımızı ifade etti. Ürünlerin sadece maliyet ve kâr üzerinden değil, müşteri talepleri ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Başkan Kıvanç, Türkiye’deki iş insanlarının girişimcilik ruhuna vurgu yaparak, özellikle pandemi sürecinde hızlı ve pratik çözümler üretebildiklerini vurguladı. Maske ve tulum üretimi gibi alanlarda Türkiye’nin hızla adaptasyon sağladığını ve dijitalleşme konusunda da önemli adımlar atıldığını belirtti. Ancak dijitalleşme sürecinde dikkatli olunması gerektiğini, her önerinin titizlikle incelenmesi ve işletmelerin önce yalınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Kıvanç, son olarak iş dünyasında inovasyonun ve dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek, değişen dünyaya uyum sağlamanın ve verimliliği artırmanın önemli olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı;“Biz buraya Sanayi Kampüsü diyoruz. Bu kampüs bünyesinde sanayicimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde; Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika), Yenilik Merkezi, Enerji Verimliliği Merkezi, Mesleki Eğitim ve Belgelendirme Merkezi, Su Verimliliği Merkezini hayata geçirmiş bulunmaktayız. İhtiyaca göre de merkezimizin faaliyetlerini çeşitlendirip kapasitesini artıracağız. Her biri iş dünyamıza büyük katkılar sağlayan ve geleceğe yönelik önemli adımlar atmamıza vesile olacak merkezlerdir. Bu sürecin olmazsa olmazı yalın ve dijital dönüşümdür. İşte tamda bu noktada bu merkezilerimizden alınan eğitim ve danışmanlık hizmetleri ön plana çıkıyor. Bu hizmetler sayesinde sanayicimiz ilave bir yatırım yapmadan mevcut makine parkları ile üretim süreçlerini verimli hale getiriyor. Verimliliklerini minimum yüzde 10 ile 20 oranında artırarak israfı azaltıyor.” dedi.
HYF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yüksel açılış konuşmasında, sanayicileri bir araya getirmenin önemine vurgu yaptı. Başkan Yüsel, “Buradaki temel amacımız, sanayicilerimizi bir araya getirerek işbirliği ve inovasyonu teşvik etmek. Bu organizasyon, son iki yıldır teknoloji gelişim uzmanları tarafından büyük ilgiyle takip edilen bir program haline geldi.” dedi.
Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) 4. ve 5. Dönem Başkanı Sedat Sami Ömeroğlu konuşmasında, ENOSAD’ın tarihçesi hakkında kısa bir bilgi verdi. Derneğin 2004 yılında kurulduğunu ve o günden bu yana sektörde önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Bugün global ve lokal düzeyde 135’e yakın üyesi bulunduğunu ve farklı sektörlerden, büyük ve küçük ölçekli firmaların bir araya geldiğini vurguladı. Ayrıca, Ömeroğlu ENOSAD’ın geçmişteki başarılarından da bahsederek, derneğin endüstriyel otomasyon ve dijital dönüşüm konularında öncü bir rol oynadığını dile getirdi. Türkiye’de endüstri 4.0 kavramının tanıtılması ve benimsenmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu sürecin önemine değindi. Ayrıca yapay zeka, robot teknolojileri ve yapay görme gibi alanlarda da dernek olarak çalışmalar yürüttüklerini ve katılımcıların bu konularda sorularını yanıtlamak için uzmanlar ile buluşturduklarını aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından gün boyunca süren etkinlikte, LogosoftDistiribütörlük Destek Faaliyetleri, Microsoft Copilot, Sap BusınessOne Şirketlere Getireceği Faydalar, Honeywell Endüstriyel Otomasyon, Endüstride Verimlilik Çözümleri, Elektrifikasyon ve Hareket Bölümü, Enerji Girişinden Yüklere: EndüstriyelVerimlilik Çözümleri, Robotik Ve İmalat Otomasyonu Bölümü, Geleceğin Fabrikaları – Yeni Teknolojiler ve Ürünler, Endüstriyel İşletmelerde Enerji Verimliliği ve
Karbon Ayak İzi, Tasarımdan İmalata yüzde 70’e Varan MaliyetTasarrufu, MCS Otomasyon, İmalat İşletmelerinde Akıllı Üretim Teknolojileri, Model Fabrika ve Öğren Dönüş Programı, Akıllı Üretim Hatlarında KullanılanRobotik Otomasyon ve Yapay Zekâ Uygulamaları konularında sunumlar gerçekleştirildi.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç