Çakır: “Türkiye’de Şirketlerin Ortalama Ömrü 12,5 Yıl”
Stratejik Planlama konulu seminere konuşmacı olarak katılan Rana Çakır, tarihsel olarak 25 yılın üzerine çıkan şirket sayısının çok az olduğunu belirterek, “Türkiye’de şirketlerin ortalama ömrü 12,5 yıldır” dedi.
Adana Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) sanayici ve çalışanlarına eğitim desteği sağlayan AOSB Akademi’de “Stratejik Planlama” konulu bir seminer düzenlendi. AOSB Seyhan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen organizasyona konuşmacı olarak katılan Rana Çakır, stratejiyi, şirketleri hedefine götüren yol ve yöntemler olarak tanımladı. Türkiye’de şirketlerin ölçülebilir ve belirlenmiş net hedeflerinin olmamasını büyük bir eksiklik olarak değerlendiren Çakır, stratejik planlama yapmadan yola çıkan birçok şirketin kapanmak zorunda kaldığını ifade etti. AOSB’de üretim yapan firma temsilcilerinin ilgiyle dinlediği Çakır, “Şirketler, sadece günü yaşayarak dünyada neler olup bittiğini, teknolojinin nasıl geliştiğini, gelecekte neler olacağını düşünmeden, kısa vadeli aksiyonlarla ilerliyor. Aslında ulaşmak istedikleri net bir hedefleri yok. O günkü kısa vadeli sonuçları elde etmek üzere yaptıkları bir takım uğraşlar bazen birbirini destekliyor, bazen de köstekliyor. Köstekleyince de kaos çıkıyor ve zamanla şirketler zayıflayarak yok oluyor. Yola çıkarken bir iş ve stratejik planları olmayan işletmeler anlık değişimlerden veya rekabetten olumsuz etkilenip, kapanmak durumunda kalıyor” diye konuştu.
Türkiye’de ikinci veya üçüncü kuşağa geçen şirket sayısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Çakır, “Tarihsel olarak 25 yılın üzerine çıkan şirket sayımız çok azdır. Türkiye’de şirketlerin ortalama ömrü 12,5 yıldır. Bu yatırım, üretim ve istihdam açısından olumsuz bir durumdur. Şirketlerin sürekli büyümesi ve varlıklarını 50, 60 yıl devam ettirmeleri gerekir” dedi.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç