Dolar : Alış : 34.4495 / Satış : 34.5115
Euro : Alış : 36.2759 / Satış : 36.3412
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1616 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

2022 YILINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA BÜYÜK ADIMLAR ATILMASI ÖNEM TAŞIYOR!

11 Şubat 2022 - 347 kez okunmuş
Ana Sayfa » Gündem»2022 YILINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA BÜYÜK ADIMLAR ATILMASI ÖNEM TAŞIYOR!
2022 YILINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA BÜYÜK ADIMLAR ATILMASI ÖNEM TAŞIYOR!

Küresel ölçekte çevresel, sosyal ve ekonomik tehditlerden biri haline gelen iklim değişikliğinin etkilerinin katlanarak hissedildiği bir dönemde, Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER), iklim kriziile topyekun mücadeledeyenilenebilir enerjinin vazgeçilmez rolüne vurgu yaparak,2022 yılı enerji sektörü hedeflerini ve 2023 yılı perspektifini ele alarak önemli açıklamalarda bulundu.

Küresel iklim değişikliğinin sebep olduğu iklim krizi, tüm dünyayı çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla etkileyen en kritik sorun olarak, uluslararası tüm kuruşların öncelikli gündem maddesi. Özellikle 2022 yılı, küresel iklim krizinin farklı boyutlarının yanı sıra, iklim dönüşümü ve enerji dönüşümünün finansmanı konusunun da Birleşmiş Milletler (BM), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) gibi uluslararası kurumlar nezdinde yoğun çalışmaların yürütüleceği bir yıl olacak.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNELİMİ HIZLANDIRMAK ŞART!

İklim değişikliğinin sebep olduğu anomalilerden aşırı yağmurlar, fırtınalar, sel baskınları ve yıkımların yanı sıra,aşırı kuraklık, küresel ölçekte tarım ve gıda üretiminde artan sorunlar ve ne yazık ki tarım ve gıda fiyatlarının yükselişi, tüm insanlığı artan bir baskıyla tehdit ediyor.

Bu nedenle, 2022’nin bütününde küresel iklim değişikliğini nasıl yavaşlatacağımızı, etkilerini nasıl hafifleteceğimizi, dünyamızı ağır doğal afetlerden, açlık ve temiz su kaynaklarından mahrum kalma riskinden nasıl koruyacağımızı konuşmayı, tartışmayı sürdürmemiz gerektiğine dikkat çeken YENADER Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, açıklamalarına şu şekilde devam etti:“Enerji dönüşümü ve enerji arz güvenliği konuları bu noktada büyük önem taşıyor. Bu da, insanoğlunun yaşamı için vazgeçilmez bir ihtiyaç olan enerjinin üretiminde havaya minimum düzeyde karbon salınımı için yenilenebilir enerjiye yönelimi hızlandırmak anlamına geliyor.”

YATIRIM İHTİYACININ YÜZDE 40’INI ENERJİ VERİMLİLİĞİ OLUŞTURUYOR

İklim finansmanı kapsamında enerji verimliliğine yönelik kaynakların önümüzdeki dönem artmasının beklendiğini belirten Prof. Dr. Kerem Alkin;“Türkiye’de 2019-2030 döneminde enerji dönüşümü için toplam yatırım ihtiyacı yılda ortalama 5,3- 7 milyar dolar arasında, finansman ihtiyacı ise 3,6-4,5 milyar dolar arasında hesaplanıyor. Söz konusu yatırım ihtiyacının %30-40’ını enerji verimliliği yatırımları oluşturuyor. Ayrıca önümüzdeki dönem yenilenebilir enerji tarafında finansman ihtiyacının %30’unun finans kuruluşlarına ek olarak doğrudan proje fonlaması, tematik tahviller, kitlesel fonlama gibi modellerle karşılanacağı öngörülüyor” dedi.

TÜRKİYE YENİLENEBİLİR KURULU GÜCÜ BAKIMINDAN AVRUPA’DA 5’İNCİ

Önümüzdeki dönem, en önemli çevresel, sosyal ve ekonomik tehditlerden biri olan iklim değişikliğinin etkilerinin hissedilmeye başlandığının altını çizen Prof. Dr. Kerem Alkin sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Geçen yıl 306 milyar kilovatsaatin üstüne çıkan elektrik tüketiminin, bu yıl sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 8 artacağı öngörülüyor. Bu kapsamda dağıtım şirketlerinin 2021-2025 yıllarını kapsayan dördüncü uygulama döneminde sektöre 78 milyar lira yatırım yapması planlanıyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide üretim ve teknoloji merkezi haline gelmesi hedefiyle sürdürülen çalışmalarda da önemli yol kat edildi. 2000’li yıllarda çok düşük yenilenebilir enerji kapasitesine sahip olan Türkiye, bu alanda yaptığı yatırımlarla toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nci sırada yer alıyor.”

TÜRKİYE’NİN KURULU GÜCÜ 2022 SONUNDA 102 BİN 423 MEGAVATA ULAŞACAK

Güneş ve rüzgar enerjisinin 2022 yılında Türkiye’nin yapacağı yatırım planlamalarında ilk sırada yer aldığını belirten YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karadumanise,Türkiye’nin 2022 yenilenebilir enerji hedeflerini şu şekilde aktardı:

“Özellikle güneş enerjisinde ulaşacağımız toplam kurulu güç 2022 yılı sonunda 8 bin 750 MW olması hedefleniyor. Rüzgar enerjisinin ise 10 bin 900 MW’a ulaşması öngörülüyor. Rüzgar enerjisi için belirlenen hedefler sadece kurulu gücü artırmaya yönelik değil. Aynı zamanda yerlilik oranının artırılması ve teknik özelliklerin geliştirilmesi konusunda sektörün uzmanları önemli hedefleri ortaya koyuyor. Hidroelektrik kapasitesinin, yıl sonunda 32 bin 228 megavata yükselmesi tahmin ediliyor. Jeotermal, biyokütle ve atık ısı kurulu gücünün yıl sonunda3 bin 536 megavata yükseleceği öngörülüyor. Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 2022 sonunda ise 102 bin 423 megavata ulaşması bekleniyor.”

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans