Dolar : Alış : 35.2033 / Satış : 35.2667
Euro : Alış : 36.6076 / Satış : 36.6736
HAVA DURUMU
hava durumu

Adana

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 14 Kategoride 1618 İçerik Bulunuyor.

Röportajlar

ADASO BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ: “Adana’ya aynı anda 6 yeni OSB kuruluyor”

27 Eylül 2021 - 745 kez okunmuş
Ana Sayfa » Gündem»ADASO BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ: “Adana’ya aynı anda 6 yeni OSB kuruluyor”
ADASO BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ: “Adana’ya aynı anda 6 yeni OSB kuruluyor”

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, şehrin çok yakın gelecekte Türkiye’nin en önemli üretim üslerinden biri haline geleceğini söyledi. İşte Life Adana dergisine özel röportaj veren ADASO Başkanı Kıvanç, kimyadan tarıma, su ürünlerinden gıdaya birbiri ardına açılacak OSB’lerle Adana’nın ekonomide hamle yapacağını söyledi.

Filiz YILDIRICI / İşte Life Adana

Eski ihtişamlı günlerine dönme özlemi çeken Adana, ‘ağabey’ arayışında gözlerini Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’a çevirdi. Bu durumda son dönemde Kıvanç’ın, üslendiği zor görevleri başarıyla yerine getiriyor olmasının etkisi büyük. Tekstil ve enerji sektöründeki aile şirketi yatırımlarında yüzlerce istihdam sağlayan, gerçekleştirdiği ihracatıyla ülkeye döviz kazandıran Kıvanç, hayırseverliğiyle de tanınıyor. Adana’ya kazandırdığı İmam Hatip Lisesi binası mimarisi ve teknik özellikleriyle Türkiye’ye örnek olurken yıkılan tarihi Cafer Paşa Cami’sini yeniden yaptıran Kıvanç, ‘Adana’nın ağabeyi’ ünvanını TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği ve TİM Başkanvekilliği görevlerindeki etkinliğiyle de sürdürüyor.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç’la tekstil ve konfeksiyon sektörünü, Adana sanayisinin geleceğini ve Adana Sanayi Odası’nın faaliyetlerini konuştuğumuz keyifli bir röportaj yaptık.

Adana, tekstilde özellikle de kumaş üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olmasına rağmen konfeksiyonda yeterli marka çıkaramıyor. Bunun sebepleri size göre neler?

Adana’nın sanayi yapısında, marka sayısından ihracata kadar büyüklük bakımından ilk sıralarda hep Tekstil ve konfeksiyon yer alıyor. Tekstil ve konfeksiyon, Adana imalat sanayinin dörtte birine yakınını oluşturuyor.Benim de yönetiminde bulunduğum Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği olarak Üniversite sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen “ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışmasını” düzenliyoruz. Bölgemizde dokuma kumaş sanayii çok etkindir. Kendi tasarımımız olan kumaşların katma değeri daha yüksek oluyor. Bu nedenle bahsettiğim yarışma ile genç tasarımcılar yetiştiriyoruz.

Buradaki temel amacımız, geç tasarımcıları bölgemiz sektörlerine kazandırarak başta ihracatçı firmalar olmak üzere, bölgemizdeki tekstil sektöründe yer alan tüm firmaların, tasarım kültürünü benimsemeleri ve dünya rekabet ortamındaki değişim hareketinde yer almalarını sağlamaktır.

ADANA’YA TEKSTİLKENT KAZANDIRILIYOR

Tekstil ve hazır giyim sektörü için pazarda yer alan ürünlerin çeşitliliği, teknolojinin gelişmesi, üretim hızının giderek artması, koleksiyon sezonlarının sıklaşması, iletişim ve ulaşım araçlarının da gelişmesi ile rekabet de giderek artmıştır. Bu rekabette, tercih edilebilmek için en önemli unsurlardan birisi de marka olmaktır.Nitekim önümüzdeki dönemde Adana’da yapılacak yatırımlar ile birçok firmanın kurumsallaşması ve markalaşması için önemli kapılar açılacak. Adana Valiliğimizin öncülüğünde bölgemize ‘Tekstilkent’ yapılıyor bu bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli bir atılım olacağına inanıyorum. Tekstilkent, kumaşçıdan konfeksiyon yan sanayicisine kadar KOBİ’leri bir araya getirecek. Organize olmuş, modern imkânlara sahip bir alanda üretmek bu sektöre güç birliği ve sinerji sağlayacaktır. Bunun dışında en önemlisi KOBİ’ler için maliyeti düşürecek, kurumsallaşmaya, markalaşmaya önemli katkı sağlayacaktır.Adana sosyal dokusu, barındırdığı farklı kültürleriyle inovatif anlamda önemli potansiyele sahiptir. Tekstilkent, şehrin hazır giyim konusunda cazibe merkezi olması noktasında önemli bir işlev görecektir. Halen zor şartlarda üretim yapmak durumunda kalan konfeksiyon işletmelerimiz Tekstilkent’te kurulacak modern üretim alanlarına taşınmalarına müteakip iş birliği anlamında da önemli sinerji yaratacaklardır.

DEV ADIMLAR ATILIYOR

Fiziki koşullarda çağın gerekliliklerini karşılamayan firmaların, hak ettikleri en uygun koşullarda satış ve üretim yapmalarını sağlayacak iş yerleri kazandırılması için Tekstilkent Sitesi, sektörün tüm unsurlarını bir araya getirerek sektörel kümelenme ile bölgemizde tekstil sektörüne büyük ivme katacaktır. Bu birçok işletmeye global tedarik zincirlerine ürün verebilmek ve hazır giyim ihracatını artırmak için de önemli fırsat yaratacaktır.Tekstil sektörünün büyümesi, Adana ekonomisinin gelişmesine ve bölgemizdeki işsizlik oranının azalmasına da katkı sunacağı gibi bölgemiz için önemli bir ihracat kaynağı olacaktır.Bugün Adana, üretimle dönüşen ve kalkınma yolunda dev atılımlar atan bir kent konumunda. İnşaatına 2021 yılında başlanması planlanan sitenin tamamlanması ile birlikte sadece Adana’nın değil, Türkiye’nin kalkınmasına da çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Tekstilde marka ve katma değeri yüksek üretim gerçekleştirmek isteyen kuruluşlarının ekonomi yönetimi tarafından yeterince desteklendiğini düşünüyor musunuz? Bu çerçevede Adana Sanayi Odası neler yapıyor?

Adana Sanayi Odası olarak sadece tekstil sektöründe değil üyelerimizin üretim yaptığı her sektörde aktif bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Adana’da KOBİ’lerin dijitalleşmesi için dünya ile rekabet edebilecek üretim modellerine geçebilmesi için birçok çalışmayı Adana Sanayi Odası olarak yürütüyoruz. Adana’da nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak, yalın üretim ve dijitalleşme odağında işletmelerin rekabet gücünü arttırmak, kurumsal kapasiteyi geliştirmek ve inovasyon odaklı üretim modellerini teşvik etmek amacıyla Sanayi Kampüsü Projesi’ni hayata geçiriyoruz.Temmuz ayındafaaliyete alacağımız Sanayi Kampüsü, Adana Metal Sanayi Sitesi’nin girişinde yer alıyor. Merkezimizin tamamlanmasıyla Adana ve bölgemizin 50 yıllık sanayi değişimine önemli katkılar yapmasını bekliyoruz.

YEŞİL MUTABAKATA HAZIRLIK

Bunun dışında Yeşil dönüşüm için Türkiye’de en çok çalışan odalardan birisiyiz. Avrupa Birliği’nin ‘Yeşil Mutabakat’ adını verdiği bu yeni büyüme stratejisi, sanayiden tarıma, ulaştırmadan enerjiye ‘karbonsuz bir ekonomi’ modeli getirirken, ticareti de yeniden şekillendirecek. Bizim de Adanalı sanayicileri bu konuda bilgilendirmemiz ve hazır olmaları gerektiği konusunda farkındalıklarını artırmamız gerekiyor. İşte bu kapsamda Adana Sanayi Odası ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) iş birliği ile “Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD)” projesini başladık.

Bu projemizde katılımcı firmalarımıza Yeşil Mutabakata uyum için mentörlük desteği vereceğiz. Bunun için dijital platforma koyacağımız karbon ayak izini azaltmayı anlatacak, yeşil mutabakata uyumun nasıl olduğunu gösterecek eğitim videoları hazırlıyoruz. Bu eğitimler, firmalarımızın Yeşil Mutabakatı anlamaları için büyük öneme sahip. Ayrıca bu eğitim modüllerini dijital platformda bütün Türkiye’nin hizmetine de sunacağız. Sanayimizin dönüşümünde katalizör etkisi yapmasını bekliyoruz.“YESAD” projesiyle üreticilere yeşil üretimle, operasyonları daha yeşil hale getirmek üzere sürdürülebilirliklerini artırabilecekleri önemli fırsatlar sunacağız.

Adana, teşviklerde 2’nci bölgeden 3’üncü bölgeye geçti. Aynı zamanda ilçe bazında da teşvikler alan bir şehir olduk. Bu durum şehirde yatırımları artırdı mı?

Adana teşvik uygulamalarında 2. bölgeden 3. Bölgeye geçmesi bölgemize yatırım yapacak yeni yatırımcılar bir avantajdır. Bunun dışında birçok ilçemiz de bir alt bölge desteği olan 4. bölge desteklerinden yararlanma imkânı buldu.

İlimiz ilçeleri olan Yumurtalık, Karataş, İmamoğlu, Karaisalı, Tufanbeyli, Aladağ, Feke, Saimbeyli’nin yeni bir yatırım heyecanı getirdiğini söyleyebilirim. Bu ilçelerde OSB ve endüstri bölgeleri kurulmasını da hızlandırdı. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde yeni yatırımlar ile birlikte Adana topyekûn kalkınmanın öncü illeri arasında yer alacaktır.

Adana, çok uzun bir süredir çok büyük projelerle anılıyor. Enerji İhtisas Bölgesi, Tarım OSB, Gıda OSB, Kimya OSB gibi onlarca proje uzun süredir konuşulmasına rağmen hala somut adımlar görünmüyor. Sizce bu somut adımlar ne zaman görülecek, projelerin hayata geçmesi Adana’da neden uzun sürüyor?

Adana Türkiye’nin ikinci büyük bölgesel yatırım ve üretim merkezine dönüşme yolunda yoğun çabalar gösteriyor. Adana’da, toplam 15 yeni organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitesinin kurulması için Adana Valiliği koordinasyonunda kentin tüm paydaşları seferber oldu.Tasarım üstünlüğüne sahip, teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde öne çıkmayı hedefleyen Adana’da, modern ve güvenli üretim merkezlerinin hayata geçirilmesi için yürütülen planlamaları tamamlandı. Birçoğunda da çalışmalar başladı.

VARLIK FONU RAFİNERİ KURACAK

Yakın gelecekte Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Ceyhan Karma OSB, Kimya İhtisas OSB, Varlık Fonu’nun Kuracağı Rafineri Tesisi, Gıda İhtisas OSB, Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Su Ürünleri OSB, AOSB 4. Genişleme Alanı, Tekstilkent, Ayakkabıcılar Küçük Sanayi Sitesi, Mahrukatçılar Sitesi, Mobilyacılar Sitesi, Gıda Toptancıları Sitesi, Matbaacılar Sitesi ve Hurdacılar Sitesi’nin kurulmasıyla Adana üretimle dönüşen ve kalkınma yolunda dev atılımlar yapan bir kent olacak.Ayrıca Adana, Akdeniz bölgesinin lojistik merkezi konumunda. Bölgenin en büyük konteyner limanı olan Mersin bir saat uzaklıkta, İskenderun körfezi demir çelik sanayinin yoğun olduğu bir bölge, Ceyhan bir petrol dağıtım merkezi, Çukurova’nın bütünü tam bir tarım cenneti. Yapılan projelerin tamamlanması ve mevcut potansiyeli ile birlikte hiç kuşkusuz ki Adana ihracatta Türkiye’nin hedeflerine en çok katkı yapan illerin başında gelecektir.

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

FY Ajans