Kadın Hakları Günü’nde Adanalı Üretici Kadınlar Umutlu
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Türkiye genelinde hatırlanıyor. Bugün Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin de 84’üncü yılı. İş’te Life Adana olarak bizler de tamamı kadın üreticilerden oluşan Kenan Evren Semt Pazarı’nda kadınlarla konuştuk.
Adana’da Kenan Evren Semt Pazarı uzun yıllardır haftanın iki günü (Çarşamba-Pazar) kadın üreticilere ev sahipliği yapıyor. Adanalı kadınlar pazarda ağırlıklı olarak evlerinde yaptıkları el işlerini ve yemekleri pazarda satma imkanı buluyor. Pazar esnafı kadınlarla 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününe dair görüşlerini aldık.
Çalışan kadınlar olarak haklarımızı daha iyi savunuyoruz
10 yıldır aralıksız olarak evde işlediği tekstil ürünlerini pazarlayan Leyla Hanım, pazarda emeğini satarak kazandığı ekonomik özgürlüğü ile beraber kendi haklarını daha savunur konuma geldiğini belirtti. Tüm ev kadınlarına emeklerini bir şekilde görünür kılmalarını önerdiğini sözlerine ekledi.
Ekonomik sorunlar haklarımızı bilmemize ve savunmamıza engel değil
Yaşadığı ekonomik sorunlar sonrasında evde yaptığı küpe tasarımlarını pazarda satmaya karar veren Pınar Mergen (35) ekonomik sorunların veya imkansızlıkların kadınları yıldırmaması gerektiğini söyledi. Ekonomik sorunlarla mücadele ederken aynı zamanda kadın hakları için de mücadele verilebileceğini belirten Mergen, “kadınlar sanıldığının aksine güçlü tabiatlarıyla her sorunun üstesinden gelebilecek kapasitedeler” dedi.
Amigurumi bebekle hayata tutundum, haklarıma sahip çıktım
Pazarda dikkat çeken stantlardan birisi de Amigurumi bebek (Japon Oyuncak Sanatı) yapıp pazarlayan Çiğdem Fidancan’ın standı. Fidancan internetteki videolardan bakarak öğrendiği Amigurumi bebekleri pazarda 1 yıldır satıyor. Kişisel olarak bugüne kadar herhangi bir şiddet veya hak ihlaliyle karşılaşmadığını belirten Fidancan, bu durumu yaşayan kadınların muhakkak ayakları üzerinde durarak kendilerine bir alan yaratmalarını öneriyor. Amigurumi bebekle hayatına renk geldiğini, adeta hayata tutunduğunu söyleyen Fidancan, “2019 kadınlara yönelik şiddetin ve hak ihlallerinin yok olduğu bir yıl olur inşallah” dedi.
Haklarımı biliyorum, gelecekten umutluyum, mutluyum
İki çocuk annesi Nermin Keskin ise 5 yıldır pazarda ev dekorasyonu için ürettiği tasarımlarını pazarlıyor. Haklarını bilen, ayakları üzerinde duran bir kadın olarak gelecekten daha umutlu olduğunu belirten Keskin, “bundan dolayı da mutluyum, tüm kadınlara tavsiyem haklarını bilerek hayatlarına devam etsinler, kadın hakları sadece bir günde tartışılır ve görünür olmasın her zaman gündemde olsun” dedi.
KADIN HAKLARI GÜNÜ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadınların her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek bütün dünya ülkelerinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına “Seçme ve Seçilme Hakkı” tanıdı. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. 5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyetinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupa’daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu. Seçme ve seçilme hakkına Fransa’da kadınlar 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuştular.
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da çeşitli etkinlik ve konferanslarla hatırlanıyor.
İş’te Life Adana/ Hanifi Aktaş
.
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç