Konkordato nedir?
Son günlerde yazılı ve görsel basında adını sıkça duymaya başladığımız “konkordato” kelimesi nedir? Ne işe yarar? Tüm bu soruların cevabı haberimizde.
Önceleri sadece ekonomi ve hukuk çevrelerinin bildiği bir terim olan konkordato, son zamanlarda yaşanan ekonomik daralma ile birlikte bazı şirketlerin “konkordato” ilan etmesi ve neticesinde bunun basında haber olarak yer alması ile “konkordato” terimi hayatımıza girmiş oldu.
Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle, iflasa tabi borçluların mali durumu düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan mahkemenin tasdikiyle bağlayıcı bir hale gelen anlaşma” olarak tanımlanıyor. İflas talebinde bulunacak her alacaklı gerekçeli bir dilekçe ile borçlu hakkında konkordato işlemi başlatabilecek.
Konkordato talebi üzerine mahkeme evrakların eksiksiz olduğuna emin olduktan sonra geçici mühlet kararı verecek ve borçlunun mal varlığının muhafazası için gerekli gördüğü tüm tedbirleri alacak. Geçici mühlet üç aydır, gerekli görüldüğünde 2 ay daha uzatılabilir.
Mahkemenin vereceği geçici konkordato mühleti ile;
- Borçlu aleyhine amme alacakları dahil icra takibi yapılamaz,
- Başlayan icra takipleri durur,
- İhtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararları uygulanamaz,
Mahkemenin geçici mühlet kararı ile uygulamaya geçen bu tedbirler borçluya rahat bir nefes aldıracaktır.Ve böylece borçlu işlerini düzene koymak ve borçlarını ödemek için son bir fırsat yakalamış olacaktır.
Geçici mühlet kesin mühletin sonuçlarını doğuracak. Mahkemece geçici mühlet kararı tücari sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan portalında ilan edilecek, derhal tapu müdürlüğüne, ticaret sicil müdürlüğüne, vergi dairesine, posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliğine, Türkiye Katılım Bankaları Birliğine, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kuruluna ve diğer ilgili yerlere bildirilecek.
Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde verecek. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilecek.
İste Life Adana / Hanifi Aktaş
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar-
Yeşil Geleceğe Uzanan Yol: Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Yeşil Dönüşümü Doç. Dr. TUĞÇE DEMİRDELEN
-
Lezzet Festivali Başladı! Bu Yazıyı Okumadan Festivale Gitmeyin! Hanifi Aktaş
-
KDV’de Yeni Dönem: Hasılat Esaslı Vergilendirme Mehmet Akif Kılaç
-
Ailede Şiddet Gören Çocuklarda Bağımlılık Riski Mehmet Aslanbaba
-
İşverenler, SGK Teşviklerinden Yeterince Yararlanıyor Mu? Osman Tunç